Afwerking

Elke kast op maat zijn eigen toplaag

De afwerking van het gebruikte materiaal heeft zeer veel invloed op de uiteindelijke uitstraling van het materiaal. Elke kast op maat, die gemaakt is van massief hout, fineer of MDF heeft namelijk een afwerkende laag nodig. Hieronder geven we u een overzicht van de mogelijke afwerking(en) per type materiaal, zodat u ook daarin uw voorkeur kunt bepalen. 

Massief hout en fineer

Bij massief hout of fineer zijn er meerdere opties die behoorlijk uiteen lopen:

  • Beitsen. Dit geeft het hout een andere kleurtint (meestal wordt het donkerder). Na het beitsen wordt nog een transparante laklaag aangebracht.
  • Lakken. Dit is het aanbrengen van een transparante of gekleurde gladde toplaag ter bescherming van het materiaal. Lakken kan in mat, zijde glans of hoogglans.
  • OliĆ«n. Dit geeft een dieper, warmer en levendiger effect aan de houtstructuur. De houtstructuur wordt hierdoor extra benadrukt.
  • Bijenwas. Dit geeft voornamelijk een bescherming tegen vuil en vocht door zijn vettige karakter. De houtstructuur wordt hiermee ook iets levendiger, maar minder dan bij een afwerking met olie, omdat de olie meer in het hout trekt dan bijenwas.

Afwerking met lak

Glans Bij de lak afwerking van MDF, massief hout of fineer kunt u tevens kiezen uit 3 niveaus van glans: mat, zijde glans, of hoogglans. Hoe meer glans de lak heeft, hoe meer licht er wordt weerkaatst. Daarom geeft een matte afwerking doorgaans een rustiger beeld dan een afwerking in hoogglans.  Methode van aanbrengen Ook in de manier van aanbrengen van de laklaag zit verschil, zowel in eindresultaat als prijs:

  • Schilderen met de kwast is het eenvoudigst. Het eindresultaat geeft een streperige structuur in de laklaag.
  • Door de lak uit te rollen wordt de laklaag gladder, maar als u goed kijkt ziet u een fijne sinaasappel structuur in de laklaag.
  • Met het spuiten van de lak wordt het eindresultaat heel vlak. Deze methode is het meest arbeidsintensief en kost daarom het meest.

  whiskykast op maat afwerking hout