Eikenkast

Eikenhout is de meest sterke houtsoort om een meubel van te maken. Het oogt rustiek, is duurzaam en geeft een mooie sfeer. Kortom: degelijke pracht.

zolderkast laten maken eiken  

Eikenkast op maat voor u

In onze eigen meubelmakerij maken we eikenkasten op maat van zowel massief hout als fineer. De combinatie van eikenhout en gespoten MDF maakt een eikenkast uniek in zijn vormgeving.
De meest voorkomende eikensoorten zijn:

zolderkast eikenkast

  • Europees eiken
  • Amerikaans wit eiken
  • Amerikaans rood eiken

Bewerken van het eikenhout

Er zijn verschillende methoden om een kast van eikenhout mee te behandelen:

 

  • beitsen
  • white wash (geeft een witte kalk kleur in de nerf)
  • borstelen (hiermee wordt de nerf verdiept)
  • blank aflakken
  • mat aflakken (dit wordt tegenwoordig veel gedaan)
Eiken of eikenhout is een van de bekendste houtsoorten. In het algemeen is eiken sterk en hard, maar het bewereken en verwerken ervan redelijk gemakkelijk. Er is groot verschil tussen het ene eikenhout en het andere. Er is een eiksoort, die anders is dan de meeste eiksoorten, en dat is de steeneik. Deze levert een heel ander, zeer hard en zwart hout, dat ook wel azijnhout genoemd wordt. Leuk om te weten!

Wij proberen zowel de technische als de esthetisch zaken te combineren om zo aan te sluiten bij uw wensen. Technische zaken zijn bijvoorbeeld: dat de schappen dik genoeg zijn, zodat minimale doorbuiging kan plaatsvinden door de belasting van boeken in de eikenkast op maat. Ook is de keuze van kleur en materiaal van wezenlijk belang. Daarom komen we ook bijna altijd bij  u langs om de situatie te bekijken. Zo kunnen wij een ontwerp voor u realiseren, dat goed aansluit bij uw huidige situatie.

Zolderkast met tip on eiken kast

Eikenkast met Tip-On of soft-demping

Wat nieuw is softdemping. Dit is het toepassen van een scharnier met een inwendige gasveer. Deze gasveer trekt de deur uit zichzelf dicht. Dit gebeurt heel geleidelijk, waardoor de deur niet hard dicht klapt. Bij de softdemping heeft u wel een handgreep of knopje nodig om de deur open te krijgen.
Als u het niet mooi vindt om een handgreep op de deur te hebben, is er ook een mogelijkheid de deur open te krijgen. Dit is het Tip-On systeem; u duwt tegen de deur aan en de deur gaat vanzelf open. Ditzelfde ritueel herhaalt u om de deur dicht te doen. U duwt de deur tegen het tip-on systeem aan en de deur blijft dicht zitten.
Wilt u meer informatie over mogelijkheden over een eikenkast op maat, neem dan gerust contact met ons op. We delen onze passie graag met u. Kom langs in onze studio in Arnhem (Gelderland), daar hebben we verschillende voorbeelden en monsters staan.