Materialen

Bij DIEVORM kan u kiezen uit verschillende materialen om een kast van te laten bouwen. Tussen de materialen zit verschil in opbouw, uitstraling en prijs. Kwalitatief zijn ze onderling lastig te vergelijken, omdat we dan appels met peren gaan vergelijken. Om de verschillen herkenbaar te maken hebben we enkele kenmerken op een rij gezet. De kostprijs van het materiaal worden van hoog naar laag opgesomd. Massief hout is het duurste materiaal. Melamine het goedkoopste 

Massief hout

Geeft een mooie sfeer en oogt rustiek. Het is goed om te weten dat massief hout werkt en er is altijd een kans op uitzetten en krimpen, scheluw trekken of krom trekken. Massief hout kan afgewerkt worden met olie, bijenwas lak of beits in combinatie met lak.
 

Fineer

Is een dun laagje echt hout op een ondergrond van MDF geplakt. Het is een natuurlijk product en heeft minder last van werken dan massief hout. Aan de zijkanten wordt kantenband  van hetzelfde materiaal geplakt, waardoor een naadje zichtbaar is. Doordat fineer wordt afgewerkt zoals massief hout, wordt dit naadje minder zichtbaar dan bij HPL en melamine.
 

MDF (medium-density fibreboard)

Is een samengeperst plaatmateriaal van gedroogde houtvezels met hars. MDF is homogeen samengesteld en is daardoor mooi te verwerken. Er kan bijvoorbeeld een profiel in aangebracht worden. Voor de afwerking wordt MDF afgelakt in de kleur die u wenst.
 

HPL (high pressure laminate)

 
Is een harde bekledingsplaat, die met behulp van gespoten lijm op een ondergrond zoals MDF wordt verwerkt. Dit gebeurt altijd aan twee zijden, omdat anders de plaat krom gaat trekken. Aan de randen van de plaat komt kantenband van hetzelfde materiaal. Op de hoeken ontstaat hierdoor een naadje. HPL is solider dan melamine.
 

Melamine

 

Is geplastificeerd plaatmateriaal verlijmd op spaanplaat.  De geplastificeerde bovenlaag is het zelfde als HPL, maar toch is melamine minder solide. Melamine mist een verstevigende onderlaag. De decors en kleuren van melamine zijn hetzelfde van HPL. Ook bij melamine worden de randen van de plaat afgewerkt met kantenband van hetzelfde materiaal, waardoor op de hoeken een naadje zichtbaar is. Melamine wordt vaak toegepast aan de binnenzijde van bijvoorbeeld keukenblokken.